Környezetvédelem

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) tagjai felelős ásványvíz-, gyümölcslé és üdítőital gyártó vállalatok, amelyek egyik legfőbb küldetése a szemléletformálás. A Szövetség tagjai a körforgásos gazdaság modelljét kívánják alkalmazni, proaktívan reagálnak a környezetvédelmi kihívásokra, támogatják a szelektív gyűjtést a PET-palack és más csomagolási hulladék tekintetében is.

A MAGYÜSZ tagjait adó vállalatok elkötelezetten támogatják a szelektíven gyűjtött hulladékok újrahasznosítását. Ebből a megfontolásból indította el a Szövetség 2017-ben a PET-palack szelektív hulladékgyűjtésére buzdító fiatalos online edukációs kampányát és támogatta a 2018-ban a Tiszai PET Kupát.

PET kampány 2017

A kampányunk fő üzenete, hogy a PET palackok szelektív gyűjtése rendkívül fontos, ha ugyanis a PET palackot újrahasznosítják, akkor az már nem hulladék, hanem értékes alapanyag.

A kampány a Magyar Ásványvíz Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség neve alatt fut. Szakértőként a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft-t is bevontuk a munkába.

A kampány fő célcsoportja:

  • a társadalom 18 – 38 éves korosztálya,
  • ugyanakkor szeretnénk a kampányt bevinni az általános iskolák felső tagozatába és a középiskolákba is.

A kampány egyik fő eleme egy edukációs microsite, amelyhez első lépésként megfelelő arculatot kell tervezni, majd az elfogadott arculat alapján a főbb modulokhoz tartozó grafikai elemeket (infografikák, játékok) megtervezni, kidolgozni, és leprogramozni.

A) A microsite 4 fő modulból áll, melyek témái:

  1. Hazánk hulladéktermelése / PET felhasználása (infografika)
  2. A helyes visszagyűjtés (játék)
  3. Hogyan lesz a PET palackból hasznos alapanyag (infografika)
  4. PET-ből készülő tárgyak (játék)

1. modulhoz tartozó anyag:

A modul célja a főbb adatok (hazánk hulladéktermelése, a visszagyűjtés, újrahasznosítás mértéke, hazánk PET előállítása, a PET visszagyűjtésének aránya) ismertetése, bemutatása. Mivel az adatok mértéküknél fogva az átlagolvasó számára értelmezhetetlenek, szemléletes animált grafikai rajzok, egyéb vizuális elemek segítik majd a felhasználókat helyes képet alkotniuk.

2. modulhoz tartozó anyag:

A modul célja, hogy játékos formában növelje a szelektív gyűjtés iránti hajlandóságot, illetve rögzítse azt, hogyan helyes a PET-et a szelektív gyűjtőbe juttatni. A PET palackot tisztán, kupak és egyéb záróelem nélkül, összepréselve kell a szelektív gyűjtőbe tenni. A játék során – összepréselt és sima – PET palackokkal kell a felhasználóknak beletalálni a szelektív hulladékgyűjtőbe. A játék célja demonstrálni, mennyivel több összepréselt palack fér el a gyűjtőben. A játékos több sportág közül választhat (foci, kosár, golf), az egérrel irányítva lehet a dobás, rúgás, lendítés irányát, erejét befolyásolni. Aki préselt palackokkal játszik, könnyebben találhat be és tovább játszhat, mivel lassabban telik meg a gyűjtő.

A játék során további hasznos információk jelennek majd meg: az összepréselés miatt kevesebbszer kell üríteni a hulladékgyűjtőket, csökken a visszagyűjtés ökológiai lábnyoma, tiszta PET palackból nagyobb arányban lehet újra hasznosítani, stb.

3. modulhoz tartozó anyag:

A modul a feldolgozás folyamatát – a PET palack útját a gyűjtőtől a feldolgozásig – mutatja be lépésről lépésre, ismét egy animált infografikán keresztül. Maga a folyamat: színre válogatás, kupak és címke eltávolítás, mosás, pehelyre darálás, újra mosás, a már kész alapanyag bigbag zsákokba töltése, kamionos szállítás.

4. modulhoz tartozó anyag:

Interaktív játék, amely segít bemutatni, milyen tárgyak előállításában játszik szerepet a PET. A cél olyan használati tárgyak felvonultatása, amelyek jól szemléltetik a visszagyűjtés jelentőségét. A játékos véletlenszerűen megjelenő tárgyak közül választja ki azokat, amelyek véleménye szerint újrahasznosított PET-ből készülnek. A játék végén kiderül, helyesen tippelt-e.

A játék során további, az újra hasznosításhoz kapcsolódó tények jelennek meg:

  • Tudtad, hogy közel … féle tárgy készül újrahasznosított PET palackból?
  • Tudtad, hogy az újrahasznosított tárgyaknak általában 30%-át teszi ki a PET?
  • Tudtad, hogy egy-egy PET palackot általában háromszor lehet újra hasznosítani? 

B) Edukációs animált kisfilm:

Az edukációs kisfilm képregény stílusban készül el. A történet, a szerelmes PET palack pár kalandjait fogja bemutatni. Behozunk egy ún. szuperhős figurát, aki beavatkozik a történetbe, amikor arra szükség van és ő lendíti tovább magát a történetet is. Ezt a figurát meg tudjuk személyesíteni és felhasználhatjuk majd a kampányban önállóan is. További ötleteket lehet majd alapozni rá a későbbiek során. Egyben a kampány kabalafigurájának a szerepét is be tudja tölteni.

A PET kampány edukációs microsite-ját ide kattintva nézheti meg »

PET Kupa 2018

A PET Kupa a Természetfilm.hu csapatának környezetvédelmi kezdeményezésére jött létre, mert a Tiszán rendszeressé vált a „műanyag zajlás”, a PET palackok áradata. A szennyezés időnként olyan méreteket ölt, hogy az ember alig hisz a szemének. A kezdeményezés megpróbálja útját állni az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket, és azon dolgozik, hogy megtisztítsa az árteret és a folyót.

A fő cél a folyó, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása. A PET Kupa akkor éri el a célját, ha nem lesz elegendő hulladék a Tiszában a hajós verseny megrendezéséhez. A szervezők ezért ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat bemutatni a hulladék kezelésének témakörében.

A PET Kupa abban különbözik más hulladékgyűjtési akcióktól, hogy a teendők itt nem érnek véget a hulladék összegyűjtésével, elhelyezésével. A PET Kupa gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről, elhelyezéséről, koordinálja a hulladék megtisztítását, újrafelhasználásra alkalmassá tételét, és megfelelő körülményeket biztosít a hajóépítéshez. A hajóépítésre nem alkalmas hulladék szelektív elhelyezéséről is a PET Kupa gondoskodik, melyben állandó partnereink a hulladékhasznosítók és a hulladékos közszolgáltatók.

Megismerve a PET Kupa céljait, 2018. évben Szövetségünk is csatlakozott a kezdeményezés támogatóihoz. A VI. Tiszai PET Kupa 2018. augusztus 4. és 12. között került megrendezésre, Szatmárcseke és Tiszamogyorós között. A PET Kupa célja ezúttal is Magyarország második leghosszabb folyójának megtisztítása volt. A nemzetközi ismertségnek örvendő természetvédelmi akción minden eddiginél több, összesen 21 hulladékból és PET-palackokból épült hajó, kenu, és közel 40 önkéntes takarította a Tisza vizét és ártereit mintegy 70 folyamkilométeren keresztül.

A rendezvény alatt minden állomáson, hajókon, fényképeken megjelenítették szövetségünk, mint fő támogató logóját. Szerepeltünk valamennyi, a PET Kupáról szóló sajtóanyagban, közleményben, riportban. Vásárosnaményban meglátogattuk a résztvevőket, nyilatkozatot adtunk Szövetségünk környezetvédelmi törekvéseiről, tevékenységéről. Szövetségünk ez évben Tisza Hőse különdíjat alapított a legszorgalmasabban versenyző hajó és legénysége számára. A PET-palackokból és a Tiszából kihalászott hulladékból elkészített serlegen kívül ajándékokat, PET palack tömörítőket adtunk a nyerteseknek.

Minderről „A Tisza Hőse díj” címmel rövidfilm is készült:

 

Tekintse meg képgalériánkat is! Fotók: Konyha Miklós