Gyakran ismétlődő kérdések

Miért jó természetes ásványvizet fogyasztani?

Természeténél fogva eredendően tiszta, természetes eredetű, semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.

Korlátlanul fogyaszthatjuk-e a természetes ásványvizeket?

Egészséges ember bármelyik természetes ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatja. Csak az a víz nevezhető „természetes ásványvíznek”, amelyik eredete, összetétele, egészségre gyakorolt hatás alapján – még nagy mennyiségben is – korlátlanul fogyasztható. Ezt egészségügyi hatóság elismerő okirata igazolja. Ha bármilyen mértékű fogyasztása kockázatot jelentene, nem lehetne természetes ásványvíznek nevezni.

Mi a különbség az egyes palackozott természetes ásványvizek között?

Különbséget tenni az ásványvizek között ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet.

Melyik a legjobb ásványvíz?

Nincs legjobb, jó vagy kevésbé jó természetes ásványvíz, és nincs két egyforma természetes ásványvíz sem. A különbség összetételükből adódik, mely karakterüket határozza meg. Minden természetes ásványvíz védett vízadó rétegből származik, így mentes a környezeti szennyeződésektől, természeténél fogva, eredendően tiszta, így a legalkalmasabb szervezetünk biológiai vízigényének kielégítésére.

Mi a különbség a természetes ásványvíz és a gyógyvíz között?

Alapvető különbség, hogy a természetes ásványvíz élelmiszer, a gyógyvíz pedig gyógytényező, gyógyhatással rendelkező ásványvíz.

A gyógyvizek összetétele lényegesen különbözik a természetes ásványvizek összetételétől – ezért rendelkeznek gyógyhatással. Összes ásványi anyag tartalmuk több tízszerese az ásványvizekének, ezért csak korlátozott, az orvos által ajánlott mennyiségben fogyaszthatóak.

Melyik víz egészségesebb, a természetes ásványvíz vagy a tisztított víz?

A természetes ásványvíz eredendően tiszta, a tisztított víz valamilyen tisztítási eljárás eredményeként lesz az. A természetes ásványvíz természetes, a tisztított víz kezelt élelmiszer. A természetes ásványvíz ugyanúgy nem tartalmaz káros anyagokat és kórokozókat, mint a tisztított víz.

A tisztított vízben – a tisztítási eljárástól függően – csökken a víz hasznos összetevőinek mennyisége.

A természetes ásványvíz emberi kéz beavatkozás nélkül kerül palackozásra, eredendő tisztaságát palackba zártan is megőrizve.
A fentiek alapján meg is kapjuk válaszunkat a feltett kérdésre.

Mit jelent a Dús, Enyhe és Csendes megnevezés?

A természetes ásványvizek szén-dioxid tartalmára vonatkozik.

Dús: 6-7 g/l szén-dioxidot tartalmazó természetes ásványvíz.

Enyhe: 2-4 g/l szén-dioxidot tartalmazó természetes ásványvíz.

Csendes: 0 vagy 1 g/-nél kevesebb szén-dioxidot tartalmazó természetes ásványvíz, gyakorlatilag szénsavmentes.

Egészségtelen-e a szénsavas ásványvíz?

Nem. A szénsav gyenge sav, nem károsítja a szervezetet. Jobban oltja a szomjúságot, étvégygerjesztő hatása van, segíti az emésztést. Mindenki ízlése szerint választhatja a szénsavval dúsított, a szénsavval enyhén dúsított, vagy a szénsavmentes változatot.

Igaz-e, hogy az ásványvizekben szervetlen formában található ásványi anyagokat az emberi szervezet nem tudja hasznosítani?

Nem. Tudományos kutatások igazolták, hogy a szervezet az oldott formában előforduló ásványi anyagokat jobban képes hasznosítani, mint a gyümölcsökben, vagy a zöldségekben lévő, szerves kötésű ásványi anyagokat.

A különböző ionok a szervezetben főleg szerves anyagokhoz, fehérjékhez, enzimekhez kötődve, katalizátorként vesznek részt az anyagcsere folyamatokban. Ez nem jelenti azt, hogy a szervezet csak a szerves kötésben lévő ásványi anyagokat tudja hasznosítani. A szervetlen sók ugyanúgy felszívódnak, mint a szerves vegyületek, biztosítva a szükséges ásványi anyag mennyiséget. Sőt, a szervetlen sókat az 1800-as évek második felében, Németországban homeopátiás gyógyszerként, a „szervezet élettani funkcionális szereként” is alkalmazták.