Ásványi anyagok a természetes ásványvizekben

A tiszta eredetű, természetes ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb folyadék. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagokat és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.

A természetes ásványvíz oldott formában – úgy, ahogyan azt a szervezet jobban képes hasznosítani – tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.

Így, amikor szomjúságunk oltására ásványvizet iszunk, biztosítjuk szervezetünk ásványi anyag szükségletének egy részét is.

Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait és az ásványi anyagok egy része hasonló szerepet tölt be, mint a vitaminok.

Magyarországon jelenleg közel 100 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 45-50 vizet palackoznak.

Természetes ásványvizeink összes ásványianyag tartalma (mg / literben megadva):

A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma tág határok – 400 és 2.500 mg / l – között változik. Jellegük szerint kalcium-, magnézium-, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Az újonnan feltárt és palackozott vizek összetétele, összes ásványianyag-tartalma, íze nagyon tág határok között változik. Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a kevesebb, 500 mg/liter körüli összes ásványianyag-tartalmú ásványvizek.

Ha az egy év alatt, Magyarországon elfogyasztott ásványvizek Ca-tartalmát összegeznénk, közel 70 tonna lenne az összsúlya. Ez sok vagy kevés? – érdekes a kérdésfeltevés.

A természetes ásványvizek ásványi anyag tartalmával kapcsolatosan sokszor felvetődik a kérdés, hogy SOK vagy KEVÉS? A legegyszerűbb válasz, hogy minden viszonyítás kérdése, de maga a természetes ásványvíz meghatározása is magában hordozza a SOK kérdésre a választ.

Ezért a választ már most tudhatjuk, hiszen a természetes ásványvíz megnevezést csak az a felszín alatti védett vízadó rétegből nyert természetes eredetű víz kaphatja meg, amely korlátlanul fogyasztható.

Könnyen kiszámolhatjuk a napi ásványvizünkkel bevitt ásványi anyagok mennyiségét a napi szükségletünkhöz viszonyítva, hiszen minden terméken fel vannak tüntetve a víz jellegét meghatározó ásványi anyagok mennyisége.

Most mi is segítünk Önnek abban eligazodni, hogy el tudja dönteni, hogy mi az, ami Önnek a legjobban megfelel. Azt azért ne feledjük soha, hogy az ásványvízzel kizárólag természetes, tiszta „anyagot” viszünk a szervezetünkbe és korlátlanul fogyasztható.

Nézzük meg néhány, az ásványvizeinkben leggyakrabban előforduló ásványi anyagot.

Kalcium (Ca), kalciumion (Ca2+)

Az emberi szervezet felépítésében legnagyobb mennyiségben – 1.200-1.500 g – részt vevő elem. A kalcium tartalom 99 %-a csontokban és fogakban található. A testnedvekben, szövetekben különböző formában (pl. ionosan, fehérjéhez kötve) fordul elő. Enzimaktivátor, szerepe van a véralvadásban, csontképzésben. Ideg- és izomingerlékenység, valamint számos élettani folyamatok szabályozásában vesz részt. Kálium antagonistája, optimális arányuk K:Ca=1:2 . Ha az arány 1:2 alá csökken, sokkos állapot, asztmás roham áll elő.

A szervezet napi szükséglete 800-1000 mg. Bélből történő felszívódása rossz, hasznosulását a D-vitamin és a fehérje ellátottság befolyásolja.

A kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvizek a táplálék mészforrásainak kiegészítői lehetnek, pl.: terhesség és szoptatás időszakában. Mészhiány okozta görcskészség és a csontok mész- és fehérje-anyagcsere zavarának során jótékony hatású. Ásványvizeink jellegét tekintve, szinte minden természetes ásványvizünk meghatározó eleme a Ca.

Ha a grafikont megnézzük, azonnal láthatjuk, hogy a napi Ca szükségletünk hány %-át visszük be egy adott természetes ásványvíz 1 literjének elfogyasztásával.

Ásványvizeink kalcium tartalma 30-280 mg / l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csak a napi szükséglet 35 %-át teszi ki. Ásványvizeink jelentős többsége 60 mg / l körüli értékkel rendelkezik.

Kálium (K), káliumion (K+)

A Föld egyik leggyakoribb eleme, mégis tengervizekben, ásványvizekben az elsőfordulási aránya kicsi. A jellemző K/Na arány ásványvizekben a nátrium javára tolódik el. A szervezetben is több a kálium mennyisége – 148 g -, mint a nátrium. Főként a sejtekben helyezkedik el. A kálium, a nátrium és a kálcium antagonistája. Sejten belüli ozmózisnyomás viszontszabályozója. Szerepe van az idegingerlékenységben, sav-bázis egyensúly fenntartásában, fehérje- és glikogén szintézisben. Ezek biztosításához napi 3,5 g kálium elegendő.

A kálium a sejtek fontos alkotóeleme. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség, bélrenyheség és a vese funkciós zavara léphetnek fel. Napi szükséglete 3,0-3,5 g.

Ásványvizeink kálium tartalma 0-15,3 mg/l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 0,44 %-át teszi ki.

Magnézium (Mg), magnéziumion (Mg2+)

Fontos biogén elem. Szervezetünk 20-28 g-ot tartalmaz, amelynek 60 %-a csontokban található. A többi izom, máj, idegrendszer sejtjeinek felépítésében, illetve a vérben van jelen. Befolyásolja az izomműködést (peresztalktikát is). Foszfatáz, karboxiláz enzim alkotórésze.

Hiánya közvetetten érelmeszesedés kialakulásának egyik faktora. A szervezet vérnyomása akkor ideális, ha a következő arány áll fenn:[(Na+Ca)/(K+Mg)]=1. Hazánkban ez az arány 2-2,5 a jelenlegi táplálkozási szokások mellett.

A fehérje és szénhidrát anyagcsere fontos eleme, szükséges az izmok működéséhez beleértve a szívizmot is. Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és a növekedésben. Hiánya estén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés, fejfájás léphet fel. Napi szükséglete 300-350 mg, megerőltető fizikai munka, terhesség és szoptatás alatt 450 mg.

Ásványvizeink magnézium tartalma 13-62 mg / l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 18 %-át teszi ki, 1 liter természetes ásványvíz elfogyasztása esetén.

Nátrium (Na), nátriumion (Na+)

Sejten kívüli testnedvekben található, az ozmózisnyomás és a vízegyensúly szabályozója. Egyes transzportfolyamatokhoz nélkülözhetetlen. Segíti a glükóz felszívódását. Felnőtt ember szervezete 100 g nátriumot tartalmaz.

NaCl az a só, melyet naponta fogyasztunk. Ebből napi 5-7 g-nál többet nem tanácsos felvenni. Túlzott bevitel esetén megváltozik a vízelosztás. A sejtek rendellenes nátrium-koncentráció növekedése miatt duzzadnak, ami ödéma kialakulásához vezet. Másrészt a keringő vér térfogatát megnöveli (magas vérnyomás) és a vesét is jelentősen megterheli.

Az alkáli-hidrogénkarbonátos ásványvizek hasznosak, jótékony határúak savtúltermeléssel járó gyomorpanaszok esetében. Langyos állapotban görcsoldó hatása van. Érdemes odafigyelni, hogy ételeinket feleslegesen ne sózzuk.

A napi ajánlott beviteli mennyiség nátriumból felnőtteknél 2 g, gyerekeknél 0,5-0,9 g.

Ásványvizeink nátrium tartalma 4-186 mg / l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 10 %-át teszi ki, 1 liter természetes ásványvíz elfogyasztása esetén. Ásványvizeink jelentős többsége 30 mg / l körüli értékkel rendelkezik.

Klór (Cl), kloridion (Cl-)

Legnagyobb arányban a tengervízben fordul elő, amelynek nagy része a tenger alatti vulkáni működés eredménye. Ásványvizek nagyobb klorid-tartalma tengervíz-maradvány eredetre utal.A szervezet 0,5 %-át teszi ki, azaz 100-110 g-ot. A gyomorsavban és a gerincfolyadékban található. A klór – a nátriummal és a káliummal együtt – a vízháztartást szabályozza, a sav-bázis egyensúlyt fenntartja.

Napi szükséges mennyiség 3 g. A kloridion felszívódása gyors, de a felesleg a vizelettel gyorsan távozik. Klorid a nátriumhoz vagy a káliumhoz kötött formában fordul elő. A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval általában elég jut a szervezetbe.

Ásványvizeink klórtartalma 0-176 mg / l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 5,9 %-át teszi ki, 1 liter természetes ásványvíz elfogyasztása esetén. Ásványvizeink jelentős többsége 0-70 mg / l körüli értékkel rendelkezik.

Foszfor (P), foszfátion (PO43-) formában

A szervezetünk 600-700 g foszfort tartalmaz, jelentős mennyiségben van csontokban, fogakban, valamint vérplazma fehérjéihez kötve. Energia termelésben részt vevő enzimek (pl. ATP, foszfatidok) alkotórésze.

A szénhidrátok és zsírok anyagcsere folyamataiban vesz részt. Fontos a Ca:P arány, amely felnőtteknél 1:1. A kalciummal együtt a csontok és fogak fontos építőeleme. Az ajánlott mennyiség foszforból 600-800 mg/nap. Hiányában csökken a szellemi és fizikai képesség, de általában ezzel nem kell számolni. Többletbevitel esetén a vese a felesleget kiüríti.

Ásványvizekben foszfor foszfátion formában található. Nem igazán jellemző ásványvizeink jellegét tekintve.

Fluor (F), fluoridon (F-)

Magmás kőzetekben, agyagban, érckövekben elterjedt. Kálcium-foszfáttal képzett sója a csontok és a fogak lényeges alkotóeleme. Fluor megtalálható a bőrben is. Szervezetünk 2,5-3,5 mg-ot tartalmaz. Ajánlott napi felvétel felnőtteknél 1,5 mg. Hiánya fogszuvasodást és növekedésben zavart okoz.

Egyes országokban az ivóvíz fluorozásával próbálkoznak (0,5 – 1,5 mg / l). Hazánkban is kényelmes megoldás lenne ez, de a lakosság egy része nem fogyaszt vezetékes vizet. Másik lehetőségként a konyhasó fluorozása (350 mg F / kg só) jöhet számításba, de ezt az elegendő fluorellátottsággal rendelkező területekre nem szabad eljuttatni.

Túladagolása káros, mert a fogzománcot foltossá teszi és a csontok megkeményedését idézi elő. Amennyiben a fluor értéke meghaladja az 1,5 mg/l értéket, abban az esetben kötelező jelölést kell alkalmazni az adott termék címkéjén.

Vas: Fő feladata az oxigén-, a szén-dioxid- és az elektronszállítás. Felszívódását a C-vitamin és az állati fehérjék fokozzák, a csersav és a gabonafélékben lévő fitinsav gátolja. Hiánya vérszegénységet, gyengeséget, sápadtságot, fáradékonyságot okozhat. Napi szükséglete nőknél 15-18 mg, férfiaknál 12 mg.

Jód: A pajzsmirigy-hormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya a pajzsmirigy muködés zavarához (golyva) vezet.

Lítium: Nagy valószínűséggel befolyásolja az ember pszichikai hangulatát. Hiánya hatással van a szív és keringési megbetegedések kialakulására.

Mangán: Részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében.

Szilícium: Részt vesz a csontok és a kötőszövetek felépítésében, a kötőszövet- és porcképződésben. Hiánya lassítja a növekedést és felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

Cink: Számos enzim és az inzulin alkotórésze. Részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében. Szerepe van a sebgyógyulásban és a szervezet immunrendszerének működésében. Hiánya a fentiek működési zavarát okozza, valamint az étvágy és az ízlelési érzék érezhető csökkenéséhez vezethet.

Hidrogén-karbonátion (HCO3)

A vízben lévő Ca2+, Mg2+, Na+-okat kíséri. Mennyisége a vízben oldott CO2-dal áll kapcsolatban. A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában játszik szerepet. Kedvező hatást fejt ki az emésztőrendszerre: serkentik a nyál- és gyomornedv-elválasztást, gyomormozgások fokozódnak, a gyomorürülés gyorsul.

A különböző ionok a szervezetben főleg szerves anyagokhoz, fehérjékhez, enzimekhez kötődve, katalizátorként vesznek részt az anyagcsere folyamatokban. Ez nem jelenti azt, hogy a szervezet csak a szerves kötésben lévő ásványi anyagokat tudja hasznosítani. A szervetlen sók ugyanúgy felszívódnak, mint a szerves vegyületek, biztosítva a szükséges ásványi anyag mennyiséget. Sőt, a szervetlen sókat az 1800-as évek második felében, Németországban homeopátiás gyógyszerként, a „szervezet élettani funkcionális szereként” is alkalmazták.

Végül a természetes ásványvizeknek kedvező összetételük, jó ízük és kiváló szomjoltó tulajdonságuk mellett igen nagy előnyük más italokkal szemben az energiamentesség. Napjainkban, amikor világszerte egyre nagyobb gondot okoz az elhízás, az emberek túlsúlyossága egyre több betegség okozója, nagyon nagy egészségügyi értéke van annak, hogy az egészséges életmódot figyelembe vevőktől a fogyókúrázókig, minden korosztály fogyaszthatja az ásványvizet felesleges energia bevitel nélkül.

A természetes ásványvíz ásványi anyag összetételéről és az ásványi anyagok mennyiségéről másképp

Tisztában kell lenni azzal, mit jelent az, hogy egy ásványvíz „sok”, vagy „kevés” ásványi anyagot, kationt vagy aniont tartalmaz.

Nézzük például a kalciumot. A természetes ásványvízre vonatkozó rendelet szerint az az ásványvíz nevezhető „kalcium tartamúnak”, amelyiknek kalcium tartalma több, mint 150 mg / liter. Az ásványi anyagok felnőttek számára egészségügyi szakemberek által ajánlott napi mennyiségét a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú előírása tartalmazza. Az előírás szerint a kalcium napi ajánlott mennyisége 800 mg. Ahhoz, hogy ez a mennyiség a szervezetünkbe jusson, naponta 5 – 6 liter nagy kalciumtartalmú ásványvizet kellene meginni, ami teljesen irreális fogyasztás.

Természetesen más élelmiszerek is tartalmaznak kalciumot, tehát kevesebb víz fogyasztásával is biztosítani tudjuk a kellő mennyiségű kalciumot, nem kell, és nem is lehet ilyen sok vizet naponta meginni. De, ha a reális 1 – 1,5 liter vizet isszuk meg naponta, amennyit minden embernek innia kellene, akkor 150 – 225 mg / liter kalcium jut a szervezetünkbe, az ajánlott érték kb 25 %-a. Teljesen téves tehát azt állítani, hogy a sok ásványi anyagot tartalmazó ásványvizek rendszeres fogyasztása nemcsak, hogy nem egészséges, de kifejezetten káros, mert túl sok ásványi anyag rakódik le s szervezetünkben. Nem, hogy túl sok lenne az ásványvíz-fogyasztással a szervezetbe jutó ásványi anyagok mennyisége, hanem az ajánlott mennyiségnek csak egy része, nyugodtan fogyaszthatunk tehát egyéb, ásványi anyagot is tartalmazó élelmiszert.

Vagy vegyük a nátriumot, amelyről nem igaz, hogy csak káros hatása van, hiszen szükséges a szervezet folyadék-háztartásának szabályozásához, valamint a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásához. A nátrium ajánlott napi mennyisége 2.000 mg. 10 liter nagy – több, mint 200 mg / liter – nátrium tartalmú ásványvizet kell meginni ennek a mennyiségnek az elfogyasztásához. És ez csak az ajánlott mennyiség, nem a napi megengedett, vagy pláne, az egészségügyi kockázatot jelentő mennyiség. A legtöbb ásványvíz nátrium tartalma egyébként lényegesen kevesebb, 100 mg / liter érték alatt van.

Természetesen a nátrium só formájában sok élelmiszerrel bekerül a szervezetünkben, és a túl sok fogyasztása valóban káros, főleg a szív és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedők számára. Ezért az ilyen beteg emberek ne igyanak nagy nátriumtartalmú ásványvizeket, hanem az alacsony, kevesebb, mint 20 mg/liter nátriumot tartalmazó vizeket. De az egészséges ember nyugodtan ihatja bármelyik ásványvizet, nem kerül a szervezetébe káros mennyiségű só, még akkor sem, ha az ételeit is megsózza. Sok liter ásványvizet kell meginni ahhoz, hogy annyi só kerüljön a szervezetünkbe, mint amikor egy tányér paprikás krumplit megsózunk!

A szervezet számára káros anyagmennyiségek

A „sok” fogalmához hasonlóan azt is jól meg kell gondolni, mi a „káros” anyagmennyiség. Nagyon sok anyag kedvező, vagy káros hatása az adagolt mennyiségtől függ: nem mérgező, sőt, kedvező hatású, amennyiben mennyisége egy bizonyos szint alatt van, viszont egy nagyobb mennyiség felett káros hatással lehet az egészségre.

Nézzük például az antimont. Az antimon a földkéregben – a talajban, a kőzetekben – természetes módon előforduló kémiai elem, így az ásványvizekben is megtalálható. Antimonvegyületeket régóta alkalmaznak a gyógyászatban, például két antimontartalmú gyógyszert is használnak a sejten belüli élősködők előidézte fertőzés kezelésére. Ugyanakkor az antimon bizonyos koncentráció felett rákkeltő hatású lehet.

Ezért az egészségügyi szakemberek alapos klinikai vizsgálatokkal, kísérlet sorozatokkal meghatározzák azt a mennyiséget, amely nagy biztonsággal veszélytelen – ez a megengedett napi bevitel egy átlagos testsúlyú felnőtt ember számára. Ennek az értéknek az alapján határozzák meg azután – az élelmiszer napi átlagfogyasztását figyelembe véve – azt a határértéket, amely az adott anyagból az élelmiszerben előfordulhat.

A természetes ásványvízre nézve szintén meghatározták, hogy azok az elemek, amelyek nagyobb mennyiségben károsak lehetnek az emberi szervezet számára, milyen koncentrációban lehetnek jelen a vízben, hogy az biztonságosan fogyasztható legyen.

A természetes ásványvíz és a gyógyvíz közötti különbség

A természetes ásványvizet nem szabad összekeverni a gyógyvízzel. A gyógyvizek is ásványvizek, de olyan ásványvizek, amelyeknek klinikailag bizonyított gyógyhatásuk van. Természetesen ezeknek a vizeknek az összetétele lényegesen különbözik a természetes ásványvizek összetételétől – ezért rendelkeznek gyógyhatással.

  • A természetes ásványvíz élelmiszer, a gyógyvíz gyógytényező.
  • A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma 400 – 2.500 mg / liter érték között van, a gyógyvizeké 25 – 30.000 mg / liter, esetenként még ennél is több.
  • A természetes ásványvizeket bármelyik egészséges ember korlátozás nélkül ihatja, a gyógyvizet csak orvosi utasításra, az orvos által meghatározott gyógyvizet, az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatja.

 

* Természetes ásványvizeink: jelen oldalon a Szövetség tagvállalatainak ásványvizeit jelenti.