Közszájon forgó néphit nálunk, hogy a magyarok általában kevés vizet, illetve ásványvizet isznak. Azt is, amit elfogyasztanak, elég rendszertelenül teszik, és a víz már nem élvez prioritást szomjoltáskor. Sőt sokszor inkább keverik más itallal.

A MIZSE, a Pulzus© Kutatási Rendszer segítségével idén márciusban országos, online, 1000+ fős reprezentatív kutatást végzett a 18 év feletti emberek körében, hogy kiderítse, igazak-e ezek az állítások, vagy csak berögzült szájhagyományként élnek még mindig a köztudatban. Felmérésük szerint a helyzet korántsem tragikus. A felnőtt lakosság harmada, ügyelve a megfelelő napi mennyiségre, még ma is csak vizet, illetve ásványvizet iszik, további 27 százalék pedig inkább vizet, ásványvizet, mint más italt.

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak a MIZSE-nél, hogy a nők, vagy a férfiak isznak-e több vizet, illetve ásványvizet. Ki lehet jelenteni, hogy van különbség a két nem között. A nőkre határozottan jellemzőbb, hogy csak vizet isznak (37 százalék). A férfiak közül ezt kevesebben mondhatják magukról (28 százalék). Utóbbiakra viszont jobban ráillik az, hogy az ásványvizet más italba (szörp, tea, alkohol) keverik. Akárcsak az, hogy ritkán isznak, de akkor sokat, míg a nőknél nincsenek hullámzások. Rájuk az egész napos víz- és ásványvízfogyasztás az igaz.

A kutatás rámutatott arra is, hogy ma már a víz, illetve az ásványvíz nélkülözhetetlen munkahelyi italnak tekinthető. A megkérdezettek jelentős része (29 százalék) az egészséges hidratáltság fenntartása miatt a feladatai elvégzése közben oltja a szomját vízzel. Hasonlóképp van ez az étkezésekkel. A válaszadók 24 százaléka mondta azt, hogy nekik a reggeli, az ebéd, a vacsora ásványvízzel teljes. Ezt gondolják az aktív szabadidős tevékenységeket űzők is. A kutatásba bevont emberek negyede (25 százalék) akár sportolni megy, akár más szabadtéri tevékenységbe fog, mindenképp tart a keze ügyében egy ásványvizes palackot. Így nem meglepő, hogy viszonylag alacsony (8 százalék) azok aránya, akik inkább csak munka előtt, vagy után fogyasztanak ásványvizet.

Az is kiderült a felmérésből, hogy az életkor is hoz változásokat a vízivásban. A válaszok alapján világosan kirajzolódik, hogy az évek előrehaladtával megnő azok aránya, akik csak vizet fogyasztanak.

„Víz nélkül lehetetlen élni, mert akkor a szervezet kibillen az egyensúlyából, szélsőséges esetben leállhat. Víz nélkül csak néhány napot bírunk ki. Ugyanakkor a fokozatosság ezen a téren is fontos. Hirtelen sokat inni éppúgy megterhelő a szervezet számára, mint egész nap szomjazni. Aktívabb, sportos életmód mellett több vizet érdemes fogyasztani a folyadékvesztés miatt, ülő munkavégzés során a kevesebb is elég. Az, hogy mi a kevés, mi a sok, az mindig egyéntől, életkortól, tevékenységtől, időjárástól függ. Az viszont kijelenthető, hogy a napi átlagos folyadékveszteségünk 2-2,5 liter. Az egészség megőrzése érdekében ezt hasonló mennyiségű folyadékfelvétellel érdemes egyensúlyba hozni.” – mondta jótanácsként Antal Emese dietetikus, szociológus szakember.

A Pulzus© Kutatási Rendszer által, a MIZSE felkérésére elvégzett felmérés 7 kérdés online lekérdezése alapján, 2022. március 24 és 28. között készült, 18+ korosztályba tartozó 1088 magyar felnőtt bevonásával. Az válaszok súlyozását életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján végezték el, amelyek megfelelően az eredmények kutatás témájának megfelelő társadalmi, fogyasztói csoportnak a véleményét, szokásait, cselekvési szándékait megbízhatóan tükrözik.