A megfelelő hidratáció nélkülözhetetlen az ideális sportteljesítményhez

Szervezetünk optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, amire hobbi sportolás közben is figyelnünk kell, versenysportolóknál viszont jelentősen befolyásolhatja a teljesítményt. Mennyi az ideális folyadékfogyasztás sportolás közben? – erre ad választ a szakértő.

Az atlétikai világbajnokság hidratációs partnere, a Szentkirályi szakértőt kért fel arra, hogy magyarázza el a sportteljesítmény és a megfelelő hidratáció közötti kapcsolatot. A rendszeres testmozgás amellett, hogy kedvezően hathat a közérzetünkre, önbecsülésünkre és önbizalmunkra, szervezetünkre is számos jótékony hatással lehet, mivel kiegyensúlyozza az energiaháztartást, karbantartja a szív-és érrendszert, valamint javítja az izom-zsír arányt, aminek hatására fittebbek lehetünk. Kőrösi Éva, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége sportdietetikus munkacsoportjának vezetője szerint a kimagasló sportteljesítmény eléréséhez nem elég megtalálni a számunkra megfelelő mozgásformát, arra is érdemes odafigyelni, hogy mennyit és mikor iszunk.

A szervezet normál működéséhez alapesetben napi 1,5-2 liter folyadékbevitel ajánlott. Rendszeres testmozgás esetén, a dehidratált állapot megelőzéséhez azonban ez a mennyiség nem elegendő.

A sport és a hidratáció kapcsolata

„Sportoláskor a verejtékezés akár az 1,8 kg/órát is meghaladhatja, amely során vizet, elektrolitokat és ásványi anyagokat veszítünk, az optimális teljesítmény eléréséhez azonban elengedhetetlen az elektrolit- és a folyadékháztartás egyensúlya. Amennyiben ez az egyensúly felborul, fáradtságot, szédülést, fejfájást, rosszullétet tapasztalhatunk, de a kiszáradás és a fizikai aktivitás együttes hatására ritkán hőbetegség is kialakulhat, ami izomgyengeséggel, izomgörccsel, ájulással is járhat” – mondja Kőrösi Éva sportdietetikus. Tehát minél hosszabb ideig, nagyobb intenzitással és magasabb külső hőmérsékleten mozgunk, annál gyorsabbá és nagyobb mértékűvé válhat a dehidratáció, amellyel párhuzamosan csökken a teljesítőképességünk.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kiszáradást és az ezzel járó teljesítménycsökkenést, a napi átlagos minimum folyadékbevitel mellett, a testmozgást megelőző egy-két órában ajánlott további 4-6 deciliter víz fogyasztása is. Amennyiben az aktivitás időtartama eléri az egy óra környékét, közben is ajánlott inni 15-20 percenként 1,5-3 deciliter folyadékot.

„A tiszta víz az emberi élet számára elengedhetetlen, a kimagasló sportteljesítményekhez pedig fokozottan szükséges – ezt nem csak az idei Atlétikai VB hidratációs partnereként állítjuk. Magyarország rendkívül szerencsés helyzetben van, hiszen a Kárpát-medencében található Európa egyik leggazdagabb természetes ásványvízlelőhelye. Érdemes tehát élnünk ezzel a kiváltságunkkal, és minél több, megbízható forrásból származó vizet fogyasztanunk, különösen sportolás során” – mondta Bara Boglárka, a Szentirályi senior brand menedzsere.

Szentkirályi Magyarország

A Szentkirályi Magyarországot 2019-ben hozta létre a Mattoni 1873 Csoportot (korábban KMV) tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályi Ásványvíz alapítója, Balogh Levente, miután a Mattoni 1873 Csoport 2018-ban felvásárolta a Pepsi termékek magyarországi gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. üzleti tevékenységét. A felvásárlást követően a tulajdonosok a Szentkirályi Magyarország vállalati márka alatt integrálták a korábbi Szentkirályi és magyar Pepsi operációkat, létrehozva ezzel Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalatcsoportját.

A Szentkirályi Magyarország hazánk egyik meghatározó, családi kézben lévő élelmiszeripari vállalkozása. A hozzá tartozó Szentkirályi, Emese, Theodora Kékkúti és Theodora Kereki, valamint a forgalmazott Magnesia, S. Pellegrino, Acqua Panna, Pepsi, Schweppes, Mirinda, 7UP, Mountain Dew, Gatorade, Guarana No Sleep, Lays és Cheetos márkákon, továbbá az általa palackozott és forgalmazott Nestlé Aquarelen keresztül a cég egyaránt jelen van az ásványvizek, ízesített ásványvizek, szénsavas üdítőitalok és snackek piacán.