Vigyázok magam és családom egészségére, természetes dolgokat fogyasztok, ásványvizet iszom, vigyázok környezetemre – szelektíven gyűjtöm a hulladékot -, természetes alapú szereket használok, sportolok, arra törekszem, hogy a mindennapjaimat is a természetben vagy annak közelében tölthessem el, és a felnövekvő generációnak is ezt a szemléletmódot igyekszem átadni.

Miért iszom természetes ásványvizet? – mert jó nekem.

A tiszta eredetű, természetes ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb folyadék. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagokat és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.

Igyunk naponta 2 liter természetes ásványvizet!

A víz elengedhetetlen az ember jó közérzete és egészsége számára. A szomjúság egy olyan mechanizmus, amely már a testünk kiszáradására figyelmeztet minket. Ezért jobb, ha akkor iszunk, amikor még nem vagyunk szomjasak. A testünk naponta kb 2,6 l vizet veszít, amelyet pótolnunk kell. Ajánlott, hogy ennek a mennyiségnek a fele innivalóból származzon. Különös figyelmet kell fordítani az idősekre, akik nem éreznek szomjúságot, illetve a csecsemőkre és gyerekekre, akik a felnőtteknél jobban ki vannak téve a kiszáradás veszélyének.

A víz kiemelkedően fontos szerepet játszik az egészségben és szükséges ahhoz, hogy a testünk helyesen működjön. A vízivás a legegészségesebb módja annak, hogy elkerüljük a kiszáradást, mivel kalóriamentes, és nem tartalmaz hozzáadott anyagokat vagy savakat.

Így is fogalmazhatunk: A víz ivása, amely kalóriamentes, és nem tartalmaz hozzáadott anyagokat vagy savakat, a legegészségesebb módja annak, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Palackozott vizet inni jó.

A palackozott víz egy választási lehetőséget nyújt a vásárlóknak, amikor egészséges, hagyományos módon palackozott italt keresnek. Az Európai Unióban eladott palackozott víz 97 %-a természetes lelőhelyű, azaz természetes ásványvíz vagy forrásvíz. Az előírások szerint ezeket a vizeket a forrásuknál kell palackozni, hogy változatlan tulajdonságokkal jussanak el a fogyasztókhoz, anélkül, hogy fertőtleníteni vagy kezelni kellene őket. Ugyanez nem vonatkozik a csapvízre, amely csöveken érkezik a fogyasztókhoz.

A különböző kiszerelésekben palackozott víz lehetővé teszi, hogy a termék értékes maradjon, és kényelmes lehetőséget nyújt arra, hogy egész nap kellően hidratáltak maradjunk.

Mint bármely más élelmiszernél, a természetes ásványvizeknél is fontosak a csomagoláson feltüntetett információk a fogyasztók tájékoztatására: a forrás neve és helye, az ásványianyag-összetétel, a szavatossági idő, a gyártó neve és címe, stb. Ezen kívül a palackozott víz életmentő forrás lehet, ha a csapvíz ihatatlanná válna, és stratégiai szerepe van a vízellátásban vészhelyzetekben.

A természetes ásványvíz és a forrásvíz palackozáskor nagyon szigorú higiéniai előírásokat kell betartani, és ezeket a hatóságok folyamatosan ellenőrzik is. Az ipar gyakran mintavételezi és teszteli a víz és a felhasznált anyagok biztonságát. Elsőrendű szabály, hogy a palackozott víz addig nem kerülhet forgalomba, amíg kellően jó eredménnyel át nem ment minden vizsgálaton.

A természetes ásványvíz korlátlan mennyiségben fogyasztható.

Tekintettel arra, hogy minden ásványvíz minőségének meg kell felelnie a fogalom-meghatározásban ismertetett követelményeknek, valamennyi „természetes ásványvíz” kiváló minőségű, tiszta víz, amelyet minden egészséges ember korlátozás nélkül fogyaszthat.

Egészségre gyakorolt hatása szempontjából egyébként az is teljesen mindegy, hogy szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet iszunk, ki-ki ízlése szerint választhat. A szénsav gyenge sav, étvágygerjesztő hatása van, segíti az emésztést, így nem, hogy káros lenne, hanem kifejezetten kedvező.

Nem szükségesaz sem, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket, nyugodtan ihatjuk huzamosabb ideig is kedvenc ízű ásványvizünket. A természetes ásványvizek között különbséget tenni az ízük alapján lehet, mivel azt a vízben oldott ásványi anyagok mennyisége, az egyes összetevők egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. Ennek következtében ízük sokféle, a teljesen semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban. Mindenki megtalálhatja az ízlésének és szükségleteinek leginkább megfelelő ásványvizet.

Egészen más a helyzet valamilyen betegség esetén.

A beteg emberek – betegségüktől függően – nem fogyaszthatnak bármilyen élelmiszert. De ugyanúgy nem ehetnek, mint nem ihatnak akármit. A cukorbeteg nem ehet cukortartalmú élelmiszert, a lisztérzékeny liszttartalmút, az emésztési betegségben szenvedő a nehezen emészthető, ún. „nehéz ételeket” (babot, káposztát), a magas vérnyomásban szenvedő zsíros húsokat, szalonnát, akinek magas a koleszterin szintje, sok tojást, stb.

Ugyanígy a vesekő-képződésre hajlamos ember ne igyon túl magas kalcium és magnézium tartalmú ásványvizet, a magas vérnyomásban szenvedő nagy nátriumtartalmú vizet, viszont lúgos kémhatásút igyon az, akinek gyomorsav túltengése van, sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizet a csontritkulásban szenvedő, és így tovább. A gyomorbeteg, akinek nem záródik jól a gyomorszája, szénsavmenetes vizet igyon, akinek kevés a gyomorsava, szénsavasat.

Vagyis, a beteg ember konzultáljon az orvosával, milyen ásványvizet ihat, az egészséges ember bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatja.

Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének „karbantartásával”, szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A szervezet vészjelzéseit nem vesszük komolyan, s csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már orvosi beavatkozás nélkül nem vagyunk képesek azt helyreállítani. Mondjuk, hogy két végén égetjük a gyertyát, de valójában nem gondoljuk végig, hogy, mint autónknak, testünknek is szüksége van megfelelő „üzemanyagra”, rendszeres „műszaki ellenőrzésre”, a kenőanyagok és folyadékok cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására.

Élni veszélyes, de a veszély csökkenthető: ÁSVÁNYVÍZ, a természetes húzóerő.

Az egészséges élet szerves része a sport. Aki aktív éleletet él, szellemi frissessége mellett fizikai erőnlétét is igyekszik megőrizni, s ennek érdekében rendszeresen edzi testét. A sportolás javítja a közérzetet, növeli a szervezet ellenálló képességét, de az intenzív folyadék és ásványi anyag veszteség próbára is teszi az emberi szervezetet.

A folyadékfelvétel tehát sportolás közben különösen fontos. Nem mindegy, hogy mit fogyasztunk, mikor és mennyit. Természetesen ásványvizet. De miért és hogyan?

Ásványvíz, a természetes utánpótlás.

Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik és közvetlenül a forrásnál, vagy kútnál palackozzák. Számos, táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, energiatartalma azonban 0. Az ásványvíztermelést szigorú előírások szabályozzák, az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. A palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan.

Mit kell pótolnunk?

A verejtékezés során számos ásványi anyag távozik szervezetünkből (pl. nátrium, kálium, magnézium, vas és cink), ezek pótlása nélkülözhetetlen. Mennyiségét tekintve legnagyobb a veszteség nátriumkloridból (konyhasó), azonban mesterséges pótlása nem szükséges, hiszen a táplálékfelvétel révén konyhasó készletünk folyamatosan kiegészül. A vérplazma koncentrációjához viszonyítottan a legjelentősebb a verejtékezés során távozó magnézium mennyisége. A vérplazma mellett a szervezet egyéb magnézium tartalékai is csökkennek. A magnéziumhiány ingerlékenységet, álmatlanságot, koncentrációs nehézségeket, izomgörcsöt, szédülést, fejfájást okozhat. A terhelés befejeztével a gyors regenerálódást segíti a megfelelő mennyiségű kálium utánpótlás. A kálium megkönnyíti az energiahordozók (glukózok) izomzatba és májba való újbóli beépítését.

A sport edzetté és igen szomjassá tesz. Nézzük meg, mennyire!

Folyadékveszteség sportáganként a szokásos terheléssel számítva:

100 m futás 0,15 l
10.000 m futás 1,5 l
maratoni futás 4,0 l
sífutás (10 km) 1,0 l
evezés (2 km) 0,8 l
vívás 3,0 l
kosárlabda 1,7 l
labdarúgás 3,0 l
birkózás (középsúly) 1,8 l
ökölvívás (középsúly) 1,6 l
jégkorong 1,8 l

Mit kell a sportolás közben fogyasztott italnak tudnia?

1. Gyorsan pótolja a fizikai megterhelés okozta folyadékveszteséget.
2. Kiegyensúlyozott formában pótolja a szervezetből távozó ásványi anyagokat.
3. Energiahordozókat (szénhidrátokat) biztosít anélkül, hogy gátolná a szervezet folyadék felvételét.
4. Jóízű és frissítő hatású.
5. Elérhető árú és kezelhető kiszerelésű.

A természetes ásványvíz garantáltan kalóriamentes.

Aki rendszeres sportolással edzi és tartja karban a testét, az nemcsak az egészségét igyekszik megőrizni, hanem az alakjára is ügyel. Aki ásványvízzel oltja szomját, annak nem kell aggódnia: a természetes ásványvíz teljesen kalóriamentes.

Nézzünk meg ebből a szempontból néhány egyéb szomjoltót:

1 pohár (0,25 l) narancslé 123 kcal/512 kJ
1 pohár paradicsomlé 42 kcal / 177 kJ
1 pohár tej (3,5 %) 160 kcal /669 kJ

Hogyan pótoljuk?

Sportolás közben az egészség megőrzése és a teljesítmény szintentartása megköveteli a szervezet rendszeres vízzel való ellátását. Már egy órai intenzív sportolás 1,5 liter folyadékveszteséggel jár. A testsúly 2 %-át elérő folyadékveszteség azt eredményezi, hogy a vér nem képes megfelelő mennyiségű oxigént szállítani az izomzatba. A sav-lúg egyensúly felborulása miatt nagyobb a fáradékonyság. Ezek ellen bőséges vízfogyasztással védekezhetünk.

Sportolás előtt: töltsük fel folyadékháztartásunkat, fogyasszunk el kb. fél liter folyadékot egy félóra alatt.

Sportolás közben: ha tehetjük, igyunk negyedóránként 2 deciliter folyadékot. Igyekezzünk minden szünetet kihasználni.

Sportolás után: kompenzáljuk a folyadékveszteséget, de ne egyszerre, hanem lehetőség szerint 2 deciliteres adagokban.

A különösen megterhelő sportágak esetében nemcsak a folyadék-, és ásványi anyag utánpótlásra van szükség, hanem energiapótlásra is. Elsősorban szénhidrát formájában, amit a szervezet könnyen dolgoz fel és azonnal beépít. Legjobb, ha itt is a természethez fordulunk: fogyasszunk „natúr koktélt”, ami egyharmad rész gyümölcsléből (pl. almalé) és kétharmad rész ásványvízből áll.