Világszerte több mint 850 millió1, Magyarországon pedig közel 1 millió embert érint veseprobléma2. Ezek önmagukban is komoly életminőség-romlással járhatnak, és számtalan további kórkép kialakulásához is vezethetnek. Néhány életmódbeli változtatással, többek közt a megfelelő folyadékpótlással azonban sokat tehetünk a vese egészségéért, ahogy arra a Szentkirályi Magyarország is felhívta a figyelmet a Szent Margit Kórház ingyenes szűrőnapján.

A vese kulcsszerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, valamint a só- és vízháztartás szabályozásában. Szűrésére mégis kevesen fordítanak megfelelő figyelmet, hazánkban minden 10. ember szenved veseproblémában. A hidratáció elkötelezett támogatójaként a Szentkirályi Magyarország a Szent Margit Kórházzal együttműködve hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára a vese világnapján ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat keretén belül, a vállalat pedig ásványvízadománnyal is segítette a programon résztvevők hidratációját.

Egészségünk megőrzése érdekében kortól függetlenül elengedhetetlen a kellő odafigyelés és elővigyázatosság. A vesebetegségek esetében az alábbi öt tanács betartásával jelentős mértékben csökkenthetjük azok kialakulásának kockázatát.

1. Látogassunk el évente egyszer szűrővizsgálatra!
Az egészséges vese megőrzésében kulcsfontosságú a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat. Segítségével képet kaphatunk egészségügyi állapotunkról, valamint a korai felismerés jelentős tényező lehet egy esetleges elváltozás hatékony kezelésében. A megelőzés népszerűsítésére tartott nyílt napot a Budapesti Szent Margit Kórház a Szentkirályi Magyarország támogatásával, melynek keretén belül ingyenes táplálkozási tanácsadáson, vércukormérésen és vizeletvizsgálaton volt lehetőségük részt venni a látogatóknak.

2. Hidratáljunk!
A vese optimális működéséhez egy felnőtt ember számára napi 1,5-2 liter folyadék, elsősorban víz, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú (500 mg/liter) ásványvíz vagy tea fogyasztása ajánlott. Ez a mennyiség elengedhetetlen ahhoz, hogy a vesék megszabaduljanak a felhalmozódott méreganyagoktól és felesleges sóktól, ezáltal csökkentve a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.

3. Ügyeljünk a vérnyomásunkra!
A kezeletlen magas vérnyomás számos betegség kiváltó tényezője, de kevesen tudják, hogy a vesebetegségekhez és vesekárosodáshoz is gyakran hozzájárul. Érdemes időről-időre ellenőrizni vérnyomásunkat és életmódunkkal – például rendszeres testmozgással – támogatni a szív- és érrendszerünk egészségét. Ha rendszeresen magas értékeket mérünk, forduljunk orvoshoz.

4. Étkezzünk mértékkel és változatosan!
Az egészséges és változatos táplálkozás az általános jóllét egyik legfontosabb feltétele, hozzájárul a túlsúly vagy az étkezéssel összefüggő cukorbetegség elkerüléséhez, melyek hosszú távon a vese egészségére is negatív hatással lehetnek. Napi sóbevitelünk csökkentése például nagyban hozzájárul vesénk egészségéhez. Az ajánlott nátriumbevitel napi 5-6 gramm (körülbelül egy teáskanálnyi) sót jelent, amelybe beletartozik a készételekben már megtalálható mennyiség is. A sófogyasztás korlátozásának egyik legegyszerűbb módszere az ételek otthoni, friss alapanyagokból való elkészítése.

5. Semmi cigaretta, és alkohol is csak mértékkel!
A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás nagy eséllyel járul hozzá a vesebetegségek kialakulásához, így elhagyásukkal sokat tehetünk vesénk egészségéért.

Szentkirályi Magyarország

A Szentkirályi Magyarországot 2019-ben hozta létre a Mattoni 1873 Csoportot (korábban KMV) tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályi Ásványvíz alapítója, Balogh Levente, miután a Mattoni 1873 Csoport 2018-ban felvásárolta a Pepsi termékek magyarországi gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. üzleti tevékenységét. A felvásárlást követően a tulajdonosok a Szentkirályi Magyarország vállalati márka alatt integrálták a korábbi Szentkirályi és magyar Pepsi operációkat, létrehozva ezzel Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalatcsoportját.

A Szentkirályi Magyarország hazánk egyik meghatározó, családi kézben lévő élelmiszeripari vállalkozása. A hozzá tartozó Szentkirályi, Emese, Theodora Kékkúti és Theodora Kereki, valamint a forgalmazott Magnesia, S. Pellegrino, Acqua Panna, Pepsi, Schweppes, Mirinda, 7UP, Mountain Dew, Gatorade, Guarana No Sleep, Lays, Doritos és Cheetos márkákon, továbbá az általa palackozott és forgalmazott Nestlé Aquarelen keresztül a cég egyaránt jelen van az ásványvizek, ízesített ásványvizek, szénsavas üdítőitalok és snackek piacán.