Lázár János: 100 milliárd forint támogatást kaphat a GINOP-ból az élelmiszeripar

Értékelés:
(0 szavazat)

A szakmai egyeztetéseket követően 100 milliárd forint támogatást kaphat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operíatív Program (GINOP) forrásaiból az élelmiszeripar; erről döntött szerdai ülésén a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János hangsúlyozta: az élelmiszer-feldolgozást fejleszteni kell a versenyképesség javítása érdekében, ezért döntött a kormány úgy, hogy a GINOP-on belül elkülönítenek az élelmiszer-feldolgozás számára egy pályázati sort. A kormány az élelmiszeripar fejlesztésére 50 milliárd forint vissza nem térítendő és 50 milliárd forint visszatérítendő támogatást tud mobilizálni. Megjegyezte: az elnyert forráson belül a vissza nem térítendő és a visszatérítendő támogatás aránya 49-51 százalék lesz.

A Miniszterelnökségen készen állnak arra, hogy szakértői tárgyalásokat folytassanak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével (ÉFOSZ) a pályázati kiírás gyorsítása érdekében - jelezte a miniszter.

A magyar élelmiszeripar leszakadása csak egységes támogatáspolitika kialakításával fordítható vissza - ezt már Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elnöke mondta a rendezvényen. Az egy éve futó „Együtt a fogyasztókért” népegészségügyi programértékelő rendezvényen a felek célul tűzték ki a kormányzatnak és az élelmiszeripar szereplőinek szorosabb együttműködését.

Évtizedes versenyképességi hátránnyal küzd a magyar élelmiszeripar. A nemzetközi trendekkel viszont mindaddig nem tudja felvenni a lépést, amíg nem rendelkezik olyan forrásokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az innovációk, termékfejlesztések megvalósításához és a korszerűsítéshez. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezér létkérdésnek tartja, hogy az uniós támogatások hazai elosztása ezt a felzárkóztatást segítse elő.

„A kormányzati élelmiszeripari stratégiában megfogalmazott ambiciózus célokat – a belföldi piac visszaszerzését, a jelentős exportnövekedést és a korszerű táplálkozás követelményeinek való megfelelést – csak úgy lehet megvalósítani, ha a Kormány az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó kisebb és a nagyobb vállalkozásokat egyaránt részesíti a vissza nem térítendő támogatásokból” – mondta el Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke.

A hazai élelmiszeriparnak nem csak ösztönző támogatáspolitikára, de összefogásra is szüksége van. 2014-ben az ÉFOSZ „Együtt a fogyasztókért" elnevezésű népegészségügyi célú kezdeményezést hirdetett, amelyhez jelenleg 28 hazai vállalat és szervezet csatlakozott, és tett önkéntes vállalást napjaink legkritikusabb, egészséges táplálkozással összefüggő kérdéseiben.

Ezen vállalatok összárbevétele a teljes ágazat nettó árbevételének 25 százalékát teszi ki. Az elmúlt egy év sikerén felbuzdulva a Szövetség további két új vállaláshoz várja az önkéntes csatlakozókat. Az érzékenységgel, intoleranciával rendelkező fogyasztók számára a termékválaszték bővítése és egyes élelmiszeresek esetében a hozzáadott cukortartalom csökkentése lesz az új cél.

Az ÉFOSZ és a vállalásokhoz csatlakozó vállalatok hisznek abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag társadalmi összefogással lehetséges. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy az állami szabályozás ebben nem vezet eredményre. A Szövetség ezért továbbra is minden érintett támogatását kéri annak érdekében, hogy minél több vállalat és támogató csatlakozzon az „Együtt a fogyasztókért” mozgalomhoz.

Forrás: MTI