A PET palackok környezeti terhelése kisebb, mint az üvegeké vagy az alumínium italos dobozoké*

Értékelés:
(0 szavazat)

Jane Byrne, 2010. április 7. (Foodproductiondaily.com)

Egy amerikai tanulmány eredményei szerint a PET-palackok környezeti hatásuk szempontjából kedvezőbbek, mint az üvegek és az alumínium italcsomagolások, mivel kevesebb energiát használnak fel, kevesebb szilárd hulladékot generálnak, és összességében jelentősen kisebb mértékben felelősek az üvegház-hatás erősödéséért, mint a többi ital csomagolóanyag – jelzi a PETRA (az Észak-Amerikai PET gyártók Szövetsége).

A PET-palackok teljes életciklusát számításba vevő vizsgálat, amelyet a Franklin Associates végzett a PETRA számára, összehasonlította 100.000 unciányi italcsomagolás teljes energiafelhasználását, a keletkezett szilárd hulladék mennyiségét, valamint az üvegház-gázok kibocsátását. Tipikusan 20 unciás PET-palackokat, 8 unciás üvegpalackokat és 12 unciás alumínium dobozokat vizsgáltak.


Kibocsátás

A PETRA szerint, amely az Észak-Amerikai PET-gyártók ipari érdekképviseleti szervezete, a tanulmány legjelentősebb eredménye az, hogy a PET-palackok bocsátanak ki teljes életciklusuk alatt a legkevesebb üvegház-gázt, egészen pontosan 59 %-kal kevesebbet, mint az alumínium dobozok, és 77 %-kal kevesebbet, mint az üvegpalackok.

“A Franklin az üvegház-gázok kibocsátására a PET-palackok esetében 1.125 font (510,29 kg) széndioxid-egyenértéket kapott, míg az alumínium esetében ez az érték 2.766 font (1.254,64 kg), az üveg esetében pedig 4.949 font (2.244,83 kg)” – jelentette a szervezet.

A tanulmányból az is kiderült, jelezte a PETRA, hogy a PET-palackok teljes energia-felhasználása 11 millió BTU (Brit Termál Egység) volt 100.000 unciányi csomagolóanyagra vetítve, míg az alumínium esetében ez 16 millió, az üvegnél 26,6 millió volt.


Hulladék

A PET palackokból keletkezett szilárd hulladék 302 font (136,98 kg) volt, míg az alumíniumnál 767 font (347,91 kg), az üvegnél pedig 4.457 font (2.021,66 kg).

A tanulmányt értékelve Ralph Vasami, a PETRA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2005. óta a PET palackokat több független életciklus-vizsgálatnak vetették alá, amelyek során a polimer anyagok folyamatosan jobb környezetvédelmi eredményt produkáltak, mint az üveg, a fém vagy más műanyagok.

Az igazgató beszámolt arról, hogy miután a PETRA kézhez kapta a tanulmány első változatát, felkérték a Franklint, hogy számolják át az eredményeiket 10.000 darab egyforma súlyú (12 unciás) italcsomagolásra.

Ebben a megközelítésben, mondta el Vasami, a PET-palackok még mindig jóval kevesebb üvegház-gáz illetve szilárd hulladék keletkezéséért voltak felelősek, míg az energia-felhasználás közel azonos volt a háromféle anyag esetében.


Felhasznált adatok

Mindkét analízis esetében a nyersanyagok előállításától a csomagolóanyag gyártásáig, illetve a felhasználás utáni összegyűjtésig és újrahasznosításig vizsgálták a csomagolóanyagok életciklusát, közölte a PETRA.

A felhasználás utáni összegyűjtés és újrahasznosítás vizsgálatába beleszámították a hulladéktárolóba vagy a hulladékégetőbe történő szállítást, a hulladéktárolók működtetését és a hulladékégetőkben visszanyert energiát is, azonban nem számították be a hulladéktárolók és hulladékégetők szennyezőanyag-kibocsátását.

Szintén nem számították be a gyártás utáni szállítást a palackozókba, valamint a terjesztés, a raktározás, a kiskereskedelem és a fogyasztók költségeit.

*Forrás: EFBW